Elektrikli Vinçler ve Hidrolik Vinçler

Hidrolik teknolojilerinin gelişmesiyle tonlarca yükü kaldırmak artık çocuk oyuncağı haline geldi. İnşaat, otomotiv, lojistik gibi ağır yüklerin söz konusu olduğu sektörlerde hidrolik vinçler ile günler haftalar sürecek işlemler birkaç dakikada yapılabiliyor.

 

Elektrikli Vinçler

Vinçler güç kaynağından aldığı gücü çekme ve kaldırma kuvvetine çeviren karmaşık makinalardır. Güç kaynağı elektrik motoruna bağlı olarak çalışan vinçler elektrikli vinç ya da elektrikli halat tamburu olarak sınıflandırılmaktadır.

Elektrikli vinçler yaklaşık 50 yıllık bir teknoloji olmasına rağmen otomotiv sektöründe son zamanlarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak popülaritesini artırmaktadır. Elektrikli vinçler özellikle off road araçlarında sıkça tercih edilmektedir. Bu yüzden elektrikli vinçler off-road vinci ya da off-road halat tamburu olarak da bilinirler.

 Elektrikli Vinç

Off-Road araçlarında PTO çıkışı yani güç aktarma kutusu (power take off) olmadığı için elektrikli vinç tercih edilir. 24 ve 12 Volt seçenekleri olan elektrikli vinçler yüksek fiyat ve bakım maliyetleri nedeniyle profesyoneller tarafından tercih edilmez.

Fiyatları çekme kapasitelerine standartlarına göre 1000$ ile 20.000$ arasında değişen elektrikli vinçlerin ömrü de hidrolik vinçlere göre daha kısadır.

Elektrikli vinçler, gücünü elektrikten alan bir elektrik motoru ile çalışan, elektrik motorunun gücünü dişliler ve çelik halatlarla çekme kaldırma gücüne dönüştüren makinelerdir.

Elektrikli vinçlerin güç kaynağı olan doğru akım yani DC motorları günlük hayatta ve endüstriyel ekipman türlerinde sıkça kullanılmaktadır. DC motorlar stator, rotor (endüvi) ve komütatör halkalardan oluşur. Rotor bir çift komütatör halkası aracılığıyla doğru akım kaynağına yani pile ya da aküye bağlanır. Akım bobinden geçtiğinde elektromanyetik bir alan oluşur. Böylece bobin dönmeye başlar.

 

Hidrolik Vinçler

Hidrolik vinçler gücünü aracın motorundan alan PTO yani hidrolik güç aktarma kutusu yardımıyla oluşan hidrolik basıncını dişliler ve halat yardımıyla çekme kaldırma kuvvetine dönüştüren karmaşık makinalardır.

 

Hidrolik Vinç

 

Hidrolik vinçler, elektrikli halat tamburlarına yani elektrikli vinçlere göre çok daha ağır yükleri kaldırabilir ve çekme kapasitesi tek vinç için 50 tona kadar çıkabilir. Askeri araçlarda vinç sayısı artırıldıkça kapasite çok daha fazla artırılabilir.

Hidrolik vinçler bakımları doğru ve zamanında yapıldığında uzun ömürlüdür. Tamamen mekanik bir sistem olduğu için zorlu hava şartlarına oldukça dayanıklıdır.

Hidrolik vinçler tır, kamyon, kamyonet ya da hidrolik pompası ve PTO çıkışı olan tüm araçlarda kullanılabilir. PTO çıkışı olmayan araçlarda da yavru şanzıman takılarak aracın hidrolik basıncı hidrolik vinçlerin hidromotoruna aktarılabilir. Hidrolik vinçler PTO’dan gelen hidrolik basıncı hidromotor yardımıyla mekanik enerjiye çevirir. Bu sayede hidrolik vinçler aktarma elemanlarıyla çekme kaldırma işlemlerini kolayca yapabilir. Hidromotor yağ basıncını tersine kuvvete çevirir ve hareket enerjisi elde edilmiş olur.

Hidrolik halat tamburu ulaşım, otomotiv, lojistik ve inşaat sektörü profesyonellerinin tercihi ve bir numaralı yardımcılarıdır.

 

Elektrikli Vinç mi Hidrolik Vinç mi Almalıyım?

Hidrolik vinçler elektrikli vinçlere göre birçok açıdan avantajlıdır. Hidrolik vinçlerin fiyat ve bakım maliyetleri elektrikli vinçlere göre oldukça düşüktür. Elektrikli vinçler su, toz gibi birçok çevresel faktörden kolayca etkilenir ve bu etkenler çekme kaldırma performansında düşüşe neden olabilir. Dahası binlerce dolar verdiğiniz elektrikli vincinize elveda diyebilirsiniz. Elektrikli vinçler gücünü aracınızın elektrik sisteminden alacağı için yüksek bir kapasitede çalıştığında aracınızın elektrik aksamına aşırı yüklenebilir, bu da aracınızda arıza oluşmasına neden olabilir. Elektrikli vinçler hidrolik vinçlere göre çok daha az kapasitelidir.

Peki hidrolik vinçler bu kadar avantajlıyken neden elektrikli vinçler kullanılıyor dediğinizi duyar gibiyiz. Cevabı çok basit elektrikli vinçler hidrolik pompa çıkışı yani PTO sistemi olmayan araçlarda kullanılmaktadır.

Aracınızın PTO yani güç aktarma kutusu sistemi yoksa elektrikli vinç tercih edebilir ya da aracınıza hidrolik pompa yardımıyla PTO yavru şanzıman sistemi kurdurabilirsiniz.

Aracınızın PTO sistemi mevcutsa ve profesyonel işler yürütmek istiyorsanız kesinlikle hidrolik vinç tercih etmelisiniz. Hidrolik vinçlerde de Hammer Winch gibi sektörde yıllarca üretim yapmış, standartlarıyla kullanıcılarının takdirini kazanmış markaların ürünlerini tercih ederseniz uzun yıllar sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.

 

Elektrikli Vinç ve Hidrolik Vincin Avantajları Nelerdir?

Hidrolik vinçler, elektrikli vinçlere göre maliyet, performans ve ömür bakımından çok daha avantajlıdır. Sizin için elektrikli vinçler ile hidrolik vinçleri bir tabloda karşılaştıracağız.

 

Elektrikli Vinçler Hidrolik Vinçler
Yüksek Ürün Fiyatı Ulaşılabilir Ürün Fiyatı
Yüksek Bakım Maliyetleri Uygun Bakım Maliyetleri
Sık Bakım Gerektirir Bakım Periyodu Uzundur
10 Tona Kadar Çekme Kuvveti 70 Tona Kadar Çekme Kuvveti
Yüksek Yedek Parça Maliyeti Uygun Yedek Parça Maliyeti
Yedek Parça Sınırlılığı Yedek Parça Kolayca Bulunabilir
Standartlara Uygun Yerli Üretim Yok CE – EN 14492-1 ve SAE J706 Standartlara Uygun Yerli Üretim Var
Su Dayanımı Çok Zayıf Su Dayanımı Yüksek
Kısa Ömürlü Uzun Ömürlü
Korozyon Dayanımı Zayıf 1000 Saate Kadar Korozyon Dayanımı
Çevre ve Hava Koşullarına Dayanıksız Yüksek Tozda ve -32 ve +50 Sıcaklık Arası Çalışabilirlik
PTO Çıkışı Gerektirmez PTO Çıkışı Gerektirir
Endüstriye Kullanıma Uygun Endüstriye Kullanıma Uygun

 

Yazımızda hidrolik vinçler ve elektrikli vinçleri inceledik ve karşılaştırdır. İkisinin de avantajlı ve dezavantajlı noktalarını sizin için listeledik. Hidrolik vinç tercih ederken sertifikalı ve standartlara uygun üretilmiş ürünler tercih edin. Aksi halde can ve mal güvenliğinizi tehlikeye attığınızı unutmayın.

Yerli ve yabancı birçok hidrolik vinç üreticisi bulunmaktadır. Yedek parça bulunabilirliği, ulaşılabilir servis ağı ve fiyat avantajı nedeniyle yerli ürünleri tercih edebilirsiniz. Ülkemizde Hammer Winch gibi dünya standartlarında üretim yapan ve dünyanın dört bir yanına ihracat yapan markaları tercih etmeniz uzun vadede size birçok kazanım sağlayacaktır.

Vinçlerle ilgili sorularınızı buradan iletebilirsiniz. Sektör uzmanı ekibimiz sorularınızı en kısa sürede cevaplayacaktır.

Sorular

Hiç Soru Sorulmamış. İlk soruyu siz sorun...

 
275 kez görüntülendi